Inget varar för evigt. Du som längtar efter att få se ditt favoritband på scen bör passa på att göra det så fort du får chansen, för trots att det är vemodigt är det en livets sanning att inte ens den bästa kändisen kan leva för evigt. År 2016 sade vi farväl till Kent efter 20 års njutande, men frågan kvarstår: vem kommer det att bli härnäst? Här kan du läsa om vilka band som troligen kommer att försvinna från scenen inom kort. Finns dina favoriter bland dem – ja, då vet du att du snart ska boka biljett till det som kan bli avskedskonserten!

1. Lynyrd Skynyrd

Du känner dem för deras hits “Sweet Home Alabama” och “Free Bird”. Det amerikanska rockbandet har varit aktivt sedan år 1964, och fortsatt att jobba tillsammans trots flera tragiska händelser – den största av dessa var flygplansolyckan som år 1977 tog livet av medlemmarna Ronnie Van Zant, Steve Gaines och Cassie Gaines. År 2006 valdes bandet in i Rock and Roll Hall of Fame. Men nu är deras historia tillsammans snart slut: Lynyrd Skynyrd är inne på sin sista världstour.

2. Slayer

Thrash metal bandet som formades 1981 har nu annonserat sin avskedskonsert. Under sin 37:åriga karriär har de hunnit producera tolv studio album, två live album, sex musik videos och ett cover album. De har nominerats för Grammy Awards fem gånger, och vunnit två: år 2007 för låten ”Eyes of the Insane” och år 2008 för låten ”Final Six”. Medlemmarna i bandet har uttryckt sin önskan att spendera mer tid med familjen och även andra intressen. ”Det är frågan om min karriär”, förklarade sångaren och bassisten Tom Araya.

Det är inte bara banden som sätter stopp på långlivade karriärer. Många älskade soloartister har också bestämt att de är färdiga med musiken nu, bland annat:

3. Paul Simon

Rhymin´ Simon, som blev känd redan på 60-talet som ena halvan av det populära rockduot Simon and Garfunkel, firade nyss 50-års jubileum i musikvärlden. Hans sista världstour kommer att bli ”Homeward Bound: The Farewell Tour”, för att ära både en av sina populäraste låtar och även orsaken till beslutet. Den tid han varit borta från hustru och familj har haft sin effekt, och han vill nu ta igen genom att spendera all sin tid med dem. Lycka till Paul, säger vi, nu när du återvänder ”hem där din älskade väntar”.

4. Joan Baez

Folk drottningen är nu 77 år och börjar känna effekterna av sin ålder. ”Det blir svårare och svårare att sjunga, och åldern har verkligen tärt på mina höga noter”, förklarade hon när hon blev tillfrågad över sitt beslut. Det är tufft, och vi kommer att sakna hennes vackra sångröst, men hon kommer inte att försvinna från scenen helt: vi kan fortfarande se henne i sin roll som aktivist och målare.

5. Ozzy Osbourne

Ännu en familjeman, den 69:åriga metalsångaren har bestämt att nu får det vara nog med musiken. Hans familj som består av hustrun Sharon, tre barn och tre barnbarn, blir säkert glada av att ha den man de älskar hemma hos sig. Avskedstouren får heta ”No More Tours 2”, för att ära de två förra gångerna han försökte lämna scenen.

Vi kommer att sakna alla dessa legender. Men sanningen är att en artists karriär inte är riktigt slut förrän döden kommer, och som Ozzy själv bevisat, vet man aldrig om den sista turen verkligen är den sista. Vi hoppas att deras beslut blir till glädje för det sina, och att de samtidigt inte glömmer sina fans helt: ett hedersbesök på en konsert någon gång vore en mer än välkommen överraskning!