Livemusik är och har alltid varit den ingrediensen som gör ens musikupplevelse oförglömlig och ovärderlig.

Oftast ser vi listor över de bästa livebanden eller de bästa albumen. Men finns det de bästa musikalbum vars storslagna framgång man kan tacka liveuppträdandet för? Ja, det gör det. Även om konceptet är ganska ovanligt.

I de flesta fall tänker man på grymma livekonserter som spelas under en klarblå himmel med tusentals skrikande, glada människor. Men om sanningen ska fram så har inte alla framgångsrika livemusikalbum skapats under sommarhimlen.

Nirvanas MTV Unplugged i New York öppnade världens ögon för bandet och det hölls inte utomhus utan i en större MTV studio. Framgången var minst lika storslagen som om Nirvana hade fyllt upp en arena.

Topp 5 listan

Musiklistor är livsnödvändiga när man skriver om bästa upplevelse, bästa album eller vad som helst som klassas som bäst helt enkelt.

Därför har vi valt att presenterade topp 5 listan över de mest framgångsrika livemusikalbumen i historien. Dessvärre som du själv ser är alla dem inte aktiva idag.

5. KISS: Alive! (1975)

4. Nirvana: MTV Unplugged In New York (1994)

3. The Rolling Stones: Get Yer Ya-Ya’s Out!: The Rolling Stones in Concert (1970)

2. The Allman Brothers Band: At Fillmore East (1971)

1. The Who: Live At Leeds (1970)

En lista kan ju alltid ändras med tanke på att musikvärlden präglas av en oupphörlig dynamik. I dagsläget är det 70-talet som visar framfötterna med lyckade live album. Kommer ett nytt band att hitta sin väg upp mot topp 5? Det återstår att se. Håll till godo!

Grymma live band

Även om vissa band inte lyckas kamma hem någon plats i vår topplista betyder det inte att de inte stjäl liveshowerna världen runt. Bruce Springsteen & the E Street Band är utan tvekan legendariska i sin kombination. Clarence Clemons på saxofon, Danny Federici på orgel, Vini ”Mad Dog” Lopez på trummor och Garry Tallent på bas levererar den bästa möjliga liveupplevelsen som musikvärlden och fansen åskådat.

Vidare har vi mäktiga Queen vars uppträdande i ”Live Aid” 1985 stal hela showen även om övriga listan av musiker var minst sagt imponerande. Freddie Mercury lyste upp hela konserten trots att The Who, Led Zeppelin, U2, Madonna, Bob Dylan, Tina Turner, David Bowie och Neil Young hade uppträtt tidigare.

Det legendariska, brittiska bandet Pink Floyd har alltid varit nummer ett. Många sörjde deras break up och blev sedan överlyckliga när de bestämde sig för att spela tillsammans igen år 2005. Även om återföreningar kan bli dåliga försök att återskapa sin storhet så kunde man gott konstatera att det inte blev fallet med Pink Floyd. Pink Floyd är fortfarande kända som ett av de bästa live banden trots att de inte längre är aktiva. Tragiskt nog kom slutet för Pink Floyd alldeles för tidigt i samband med Richard Wrights död år 2008.