Vad är en DJ? Konstig fråga kanske med tanke på att begreppet har funnits med ett tag, men här kommer en kort förklaring. En DJs viktigaste uppgift är faktiskt att underhålla folk med musik genom att mixa musik. Själva stilen varierar mycket från DJ till DJ. En del pratar mycket med publiken medan andra mixar och leker istället.

Att vara en bra DJ visar sig vara en konst som faktiskt få besitter. För att lyckas måste man bland annat kunna beatmatcha och kontrollera frekvenser samtidigt som man kastar in massor med coola effekter. Vilka är de bäst betalda DJs och vilka är de största spelningarna som musikhistorien skådat hittills?

De maffigaste DJ spelningarna

När man gör listor över de bästa, största och coolaste musikerna eller DJs ska man även vara medveten om att dessa listor förändras med tiden. Branschen utvecklas med rasande fart och nya DJs kliver upp på scenen och förbluffar med coolare effekter samtidigt som de lyckas samla mer och mer folk.

De maffigaste DJ spelningarna i världen har faktiskt skett under olika festivaler.

Här kommer en uppdaterad lista över de största DJ festivalerna:

  • Tomorrowland – 160 kilometer från Antwerp i Belgien samlades 400 000 människor under festivalen 2014. David Guetta, Armin Van Buuren, AfroJack, Swedish House Mafia, Avicii, Hardwell, Tiesto, Paul Van Dyk och Paul Oakenfold är bara några exempel på artister man kunde njuta av och dansa till.
  • Ultra Music Festival – har årligen hållits i Miami sedan 1999. Tiesto, deadmau5, David Guetta, Armin Van Buuren, Sasha & Digweed, Above & Beyond, Avicii och Steve Aoki spelar och har spelat för publiken sedan festivalen började. Idag kan man dansa på Ultra Music Festival även på Ibiza, i Sao Paulo, Santiago, Seoul, Tokyo, Bogota, Split/Hvar, Johannesburg och Buenos Aires.
  • Electric Daisy startade 1997 i Los Angeles. 2014 lyckades Electric Daisy samla 700 000 människor genom att bjuda in Paul Oakenfold, Paul Van Dyk, Benny Benassi, Subfocus och David Guetta.

Bland de populäraste DJ festivalerna hittar man även Sunburn och the Movement.

De bäst betalda DJ’s i världen

Vad tjänar världens bäst betalda DJs? Siffrorna kan vara förbluffande höga men med tanke på att dessa musikfantaster skänker njutning åt flera miljoner människor så tycker vi att de förtjänar varenda öre.

Enligt Forbes som faktiskt tryckt ut listan med inkomsterna så kommer en stor del av intäkterna från pengar från turnéer och spelningar. Till exempel har den anonyma Marshmello tjänat ett sexsiffrigt belopp i USD. Calvin Harris är också välbetald och står som nummer ett på listan.  

En tydlig trend är att man inte hittar en endaste tjej bland dessa DJs. Så med andra ord tittar vi på en bransch som domineras av killar. Kommer detta att förändras i framtiden? Svårt att säga. Här får du hålla till godo!

Forbes visar vad DJs tjänar

Det är alltid kul att titta på hur mycket stjärnorna tjänar och här har Forbes samlat ihop en lista. I sin helhet ser den ut så här:

1. Calvin Harris ($48,500,000)

2. Tiesto ($39,000,000)

3. The Chainsmokers ($38,000,000)

4. Skrillex ($30,000,000)

5. Steve Aoki ($29,500,000)

6. Diplo ($28,500,000)

7. David Guetta ($25,000,000)

8. Marshmello ($21,000,000)

9. Martin Garrix ($19,500,000)

10. Zedd ($19,000,000)