Redan 1864 kunde James Clerk Maxwell formulera de elektromagnetiska vågornas existens på ett matematiskt sätt och det är egentligen då dagens radio började sin stora frammarsch. Hela konceptet fortsatte sin utveckling där många duktiga tekniker lämnat sina bidrag fram till 1947 då transistorn uppfanns i Tyskland.

Visserligen var transistorerna ganska opålitliga i sin barndom men de fortsatte att utvecklas tills de blev kompletta instrument för radiosändningar. Radion är ett revolutionerande koncept som skänkt mycket glädje till miljontals människor.

Idag har som mycket annat även radion digitaliserats. Vi lever i en värld där allt ligger i handflatan, spel, kasinon och vadslagning har fått en världsomspännande onlineplattform, som du kan spela med ComeOn bonus. De gamla radioapparaterna har man sparat som reliker hemma i bokhyllan. Man kan se en cool radio från 40-talet på någon retro pub eller café. Det är inte många som lyssnar på radio via en åldrig apparat utan de flesta av oss använder sig av webbradio eller online radio.

Webbradion tar över

Vad är då en webbradio? Ska man svara torrt på den frågan så är det en ljudutsändning via Internet. Du kan med andra ord lyssna på musik och olika program via datorn, paddan eller din telefon. Ingen radio i den traditionella bemärkelsen behövs numera för att kunna avnjuta allt som radiovärlden står för.

Radions digitalisering har gjort att vi idag kan gå runt på stan och lyssna på vårt favoritprogram eller ta en löptur med våra mobiler medan vi lyssnar på musik i vår webbradio.

Det finns två huvudtyper av webbradio. För det första har vi en så kallad radiostation som liknar den gamla vanliga ordinarie radion. Det är nämligen människorna som står bakom radiostationen som helt bestämmer över innehållet samt när och vad som ska sändas. Detta kallar vi för e-radio.

Men det finns även ett annat begrepp och det är webbradiostationer. Dessa fungerar mer eller mindre som en personlig, skräddarsydd musiktjänst. Där registrerar du dig som användare och lyssnar på musik som väljs utifrån din profil d.v.s. anpassas till dina angivna preferenser och önskemål. Praktiskt, individuellt och väldigt populärt!

De bästa online radiostationerna för musikfans

Vilka är då de bästa och mest älskade webbradiostationerna? Listorna är många och varierade men här har vi valt att presentera några stolta online-aktörer som visar framfötterna med bra musik och fantastiska skräddarsydda tjänster.

1. Yahoo Music Radio

Giganten Yahoo.com har en härlig sub-del och det är just Yahoo Music Radio. Den fungerar som en vanlig radio och har stor och gedigen publik tack vare det faktum att den är kopplad till Yahoo. Todd Beaupre och Jeff Boulter startade tjänsten i november år 1999. Deras företag blev sedan uppköpt av Yahoo.

2. Deezer

Deezer är en cool musiktjänst med över 26 miljoner lyssnare. Den levererar välvalda och coola musikupplevelser som är omtyckta och populära. Deezer grundades av den unga Daniel Marhely år 2006.

3. Grooveshark

Grooveshark är baserat i USA och är ett dotterbolag till det stora Media. Grooveshark har en egen sökmotor och streaming service, något som låter användarna streama och ladda upp musik. Den läggs direkt till deras personliga spellista.

4. DKFM

DKFM är en av världens mest älskade webbradion. Du kan lyssna på den via iTunes, Live 365 och TuneIn. Det som skiljer DKFM från en del andra webbradion är att den ger dig förslag på nyutkomna band anpassade till din personliga musikprofil. Mycket bra!