Att spela ett musikinstrument kan påverka oss på många olika sätt. Det är en gammal sanning. Spelandet ger oss frihet, styrka och har ofta även en lugnande effekt på oss. Exakt hur vår hjärna påverkas av att spela och om det enbart har positiva effekter på oss är en fråga som intresserar många musikfantaster. Här kommer några spännande fakta.

Varför mår en musikers hjärna så bra?  

Vetenskapliga studier intygar att spelandet av musikinstrument kan ändra strukturen på människans hjärta. Detta till det bättre såklart. Dessutom är det bevisat att det förbättrar långtidsminnet, samtidigt som det även har en positiv inverkan på dig som vuxen om du började spela redan som ung.

Som om det inte skulle vara nog så har Universitetet i Montreal, Kanada, bevisat att musiker tenderar att reagera snabbare när de utsätts för påfrestande situationer.

Att vara mer alert än andra har sina självklara styrkor. Enligt forskare skulle en noggrannare undersökning om varför musikers hjärnor är mer responsiva kunna hjälpa äldre människor när de börjar reagera långsammare. Vem vet? Att spela ett musikinstrument skulle kanske kunna förhindra utvecklingen av olika sjukdomar.

Varför mår en musikers hjärna så bra? Svaret är inte entydigt. Men en sak är säker, den har oftast en annorlunda struktur i jämförelse med de människor som inte spelar något instrument. De är oftast gladare i allmänhet och har ett bättre långtidsminne.  

Förbättra ditt minne och din läsförmåga genom att spela musik

Här kommer några goda nyheter för alla barn och vuxna som vill förbättra sin läsförmåga. Det är nämligen bevisat att spelandet av ett musikinstrument kan förbättra ditt minne och din läsförmåga. Som ett exempel kan man ta barn som är musikintresserade. De lär sig ofta läsa snabbare och har en bättre läsförmåga i jämförelse med sina jämnåriga.  

År 2011 kom Northwestern University i USA ut med ett forskningsresultat i ämnet. De studerade hur spelandet av ett musikinstrument påverkar nervsystemet och jämförde det med inverkan som läsprocessen har på ens hjärna. Resultatet är att båda processerna startar samma kognitiva mekanismer i hjärnan och påverkas därför direkt av varandra.

Med andra ord så är det bevisat att om du spelar ett musikinstrument så har det en positiv inverkan på din läsförmåga, samtidigt som du har lättare att minnas vad du läst.

Att spela och lyssna på musik gör dig glad

Självklart, finns det massvis med andra studier och undersökningar som visar hur musik påverkar ens hjärna och varför det är bra att lära sig spela ett instrument. Förutom att det är riktigt roligt och ger dig nöje som få andra hobbys gör, så vet vi idag att det även förbättrar vår läsförmåga, hjälper hjärnan att återhämtas när den utsätts för stress och sist men inte minst har en bevisad lugnande effekt om man är orolig eller olycklig.

Att spela – och lyssna på musik gör dig glad. McMaster University i USA upptäckte att barn som lär sig spela musik i tidig ålder tenderar att vara lyckligare senare i livet.