Tekniken förändras oerhört snabbt och med den också så många saker i våra liv och i vår vardag. Allt ifrån hur vi shoppar till hur vi arbetar är beroende av teknikens framsteg och naturligtvis påverkas även hur vi producerar och skapar musik. Musik som koncept är oerhört viktigt för de flesta människor. När du vill bli upprymd och få mer energi så kan musik hjälpa dig på traven och noterna har definitivt makt att motivera och göra oss glada. Kort sagt kan man säga att musik påverkar vårt känsloliv på ett oerhört påtagligt sätt. Därför är musiken en så viktig del i våra liv och de flesta av oss lyssnar på musik varje dag.

I och med den nya tekniken så kan i stort sett alla människor göra musik. Egentligen är det lite galet att vi spelat och komponerat musik på samma instrument under många hundratals år och att inga nya instrument funnits att tillgå. Istället har våra självklara favoriter under en lång tid varit gitarren, pianot och fiolen och även om förbättringar gjorts på instrumenten så har grunden varit oförändrad. Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt och det betyder att det också händer en del på musikfronten. I den här artikeln vill vi lyfta fram och presentera några av de nya, innovativa instrumenten som kommer att förändra hur vi spelar, producerar och komponerar musik i framtiden.

Några banbrytande skapelser

Alphasphere är ett instrument som ser ut som en boll. Det är uppbyggt av plattor i olika storlek och färg och när du vill spela på instrumentet gör du det enkelt genom att röra vid de olika plattorna för att på så vis få olika effekter och toner. Du kan använda Alphasphere tillsammans med iOS, vilket gör att det är enkelt att plugga in instrumentet i din telefon eller dator.

Jambe är en platta som reproducerar ett flertal unika slagverksljud. Liksom Alphasphere kan instrumentet kopplas ihop med iOS, dvs. din telefon och dator, så att du kan experimentera med ljud och effekter av hjärtats lust.

Seaboard Rise är som ett piano men ändå inte. Det ser ut som ett piano fast det har böjda tangenter, men till skillnad från på ett piano så kan du spela på alla ytor på en Seaboard Rise. Detta betyder att du kan få en typ av ljud och effekter när du trycker direkt på tangenterna medan kontakt med kanterna på tangenterna ger dig andra ljud och effekter.

Andra spännande nykomlingar

Med hjälp av The Brick Table kan du göra musik av all typ av data oavsett om det rör sig om väderleksrapporter eller statistisk analys. Varje objekt tilldelas ett specifikt ljudmönster av instrumentet och sammantaget med ljudbilden från andra objekt så skapas en oerhört intressant och lite surrealistisk ljudbild som inte låter som någonting annat.

The Reactable är ett instrument med en så kallad smart touch yta. Detta gör att instrumentet är oerhört känsligt och minsta rörelse du gör förändrar ljudet. Den responsiva ytan ger dig möjlighet att lätt ändra ton och lägga till nya effekter så att din slutprodukt blir innovativ och spännande.

Artiphon kallas ofta det nya “multi-instrumentet”. För att göra en jämförelse så kan Artiphon sägas vara en korsning mellan ett midikeybord och en Guitar Hero kontroller. Du kan spela på instrumentet på många olika sätt, därav termen multi-instrument. Oavsett om du vill använda det som en gitarr, ett piano eller kanske som en fiol så har du frihet att välja det tillvägagångsätt som passar dig bäst. Du kan såklart koppla upp instrumentet till både din dator och din mobila enhet för att börja din musikaliska resa.