Om du mot förmodan inte redan känner till termen AI så står det för Artificiell Intelligens. Termen används för maskiner och robotar som kan uppvisa intelligens på samma nivå som vilken annan medelsvensson som helst. En AI kännetecknas genom att den kan läsa av och tolka sin omgivning tillräckligt bra för att framgångsrikt kunna uppnå specifika mål. Oftast handlar det om kognitiva förmågor såsom olika typer av problemlösning eller inlärning, att kunna förstå mänskligt språk eller att kunna slå dig i en omgång schack; dessutom används det också för att förutsäga komplexa eller osäkra resultat, som slutet på ett sportspel. Människor tar ofta hänsyn till dessa förutsägelser när de satsar, både personligen och online, med Expekt Kampanjkod.

Hur kan AI påverka skapandet av musik

AI påverkar redan skapandet av musik betydligt mycket mer än du tror och har gjort det förmodligen mycket längre än du tror också. För visst känns AI som en 2000-tals grej, kanske till och med 2010-tals grej, men faktum är att det började långt tidigare än så. Redan på 90-talet hjälpte artisten David Bowie till att utveckla fram ett verktyg som kunde läsa av skrivet material. Maskinen blandade sedan ihop orden och spottade ut nya kombinationer för att kunna använda dessa som låttexter.

Idag hjälper AI till på liknande sätt men främst genom att ta fram unika slingor, rytmer och melodier med hjälp av matematiska uträkningar. De populäraraste verktygen som används låter sedan musiker och producenter justera dessa unika melodier och på så sätt har de inkorporerat AI i den kreativa processen.

AI + musik = sant?

Hur man än vänder och vrider på saker och ting kommer det alltid finnas delade åsikter och så är givetvis även fallet när det kommer till AI och skapandet av musik. Det är inte helt ovanligt att man ställer sig lite kritisk och negativ till nya saker i och med att de är främmande och man helt enkelt inte vet hur man ska förhålla sig till dem. Jag menar, tänk själv på alla de gånger Facebook ändrat sin design och visst tog det hus i helvete varenda gång och lagom tills man slutat klaga dyker det gång på gång upp något nytt.

Men det är ju så tekniken funkar idag. Ett enkelt exempel på detta när det kommer till AI är Auto tune – en uppfinning som loopar slingor om och om igen. När auto tune först presenterades uppfattades det av många som fusk och något negativt, men är idag är ett accepterat och vanligt verktyg att använda i musikskapandet.

Räknas AI som fusk?

Nej. För är inte det bästa med konst och kreativt skapande att det inte finns något rätt eller fel. Allting handlar i slutändan om subjektiva tolkningar. Kan en AI komponera musik av sig själv? Ja. Kommer du vilja lyssna på det? Mjah, you tell me.