Gatuartisteri är en företeelse som går tillbaka ända till medeltiden, när gycklare uppträdde på gator och torg. Det är en av de mest spontana underhållningsformerna som finns eftersom gatan är själva scenen och oväntade saker kan hända när som helst. Nuförtiden finns det också artister som lever på att underhålla människor på gator och torg. Vad bör man tänka på för att kunna förtjäna pengar på sina uppträdanden?

Se till att du hörs

Det som de flesta tänker på när de hör ordet gatuartist är förmodligen någon med en akustisk gitarr som spelar och sjunger i ett gathörn. Men tänk igenom ditt val av instrument noga. För att förbipasserande ska kunna höra dig är mer högljudda instrument mer effektiva, som trummor eller elektroniska instrument. I sorlet från gatan kan ditt uppträdande annars lätt dränkas. Det att du hörs tydligt förmedlar också att du är självsäker, och det kan imponera på åhörarna och få dem att vilja skänka dig en slant.

För att höras av så många som möjligt bör du också tänka på din placering. Undvik att stå nära barer eller andra ställen med mycket oljud. Försök att hitta ett ställe med många förbipasserande, men se till att du har tillräckligt med utrymme. Tänk också på att inte konkurrera med andra gatuartister som redan är på plats.

Valet av repertoar

Om du vill kunna tjäna pengar på dina uppträdanden är nog det allra viktigaste att bli omtyckt av publiken. Därför behöver du spela musik som de tycker om och kan känna igen. Det betyder inte nödvändigtvis töntiga klassiker, men försök att hitta låtar som tilltalar de flesta. Beroende på var och när du uppträder kommer din publik att variera. Du kan antingen anpassa ditt låtval efter publiken eller välja din placering efter de låtar du vill spela. Något som kan hjälpa till att få in lite extra cash är att kunna spela låtar på beställning. Att veta vad som fungerar kräver erfarenhet, men håll ett öga på hur publiken reagerar under ditt framträdande för att se vad som går hem.

Att ta med i beräkningen

I vissa städer är det inte lagligt att uppträda på gatan var som helst eller när som helst. Det kan finnas begränsningar gällande var du får uppträda, under vilka tider och hur högljudd du får vara. Se till att ta reda på vad som gäller innan du kör igång, annars kan du åka på böter.

Något annat värt att tänka på om du vill förtjäna pengar som gatuartist är de kostnader det medför. Instrumentslitage kan vara en av dem. Vissa gatuartister som spelar gitarr har till exempel sagt att de behöver byta ut alla strängar varje dag.

Våra dagars seriösa gatuartister har också insett behovet av att anpassa sig till den moderna teknologin. Kontanter blir allt ovanligare i dagens samhälle, och många av oss har helt enkelt inga pengar på fickan. Så i stället för att bara ställa fram en hatt eller en tom gitarrlåda har många artister valt att skaffa en liten kortterminal för överföringar, allt för att följa med i tidens melodi.