Levande eller död i verkligheten kan kvitta, hos oss metalheads kommer Lemmy alltid leva kvar. Född 1945 i England förenade han 70-talets punkscen med metalscenen. Man hade kunnat beskriva hans musik som en blandning mellan Black Sabbath och Ramones – ett tungt riff och snabba trummor.

Många av oss förknippar Lemmy med Möterhead, vilket självklart är helt riktigt. Möterhead var trots allt det bandet han skördade mest framgång med och det kommer alltid att förknippas med Lemmys namn. Många Lemmy-fans kommer från länder vars landslag deltar i EM i fotboll i år och här är Spelschema EM. Även om Möterhead inte var det första bandet var i detta han spelade längst. Lemmy var en musikgud som spelade in i det sista.  

Ace of Spades- Namnet på hiten

Vi som älskar rock kan texten utantill. Kanske kan du precis som jag höra riffet och trummorna i huvudet när du läser rubriken. Även om man inte är en entusiast av genren har man säkert någon gång hört låten. Möterhead var bandet som kom att göra Lemmy känd men utan hiten hade bandet säkerligen inte klingat bekant i så mångas öron. Det är bara att erkänna att Lemmy var själen och talangen i bandet och den vars insats skapade legendstatusen för bandet.  

Namnet på hiten kommer inte helt främmande att bli ihopkopplat med Lemmys kärlek till spel. Kan man texten så vet man att ”If you like to gamble, I tell you I’m your man” är det första han sjunger och kommer även att sätta signaturen på låten.     

Lemmy älskade spel så mycket att han köpte flera spelautomater som fick stå i hans hem där han regelbundet spelade den enarmade banditen. Även om man inte gillar spel så mycket kan man inte låta bli att dras med i låten och jag är nästan säker på att du redan nu hör den i ditt huvud.

Ett liv med rock n’ roll

Lemmy lämnade oss och scenen 2015 då han hastigt drogs från turnerande till vistelse på sjukhus, där han diagnostiserades med lunginfektion. När han kände sig piggare igen fortsatte han turnera med sitt band. Efter avslutad turné åkte han hem för att fira sin 70-årsdag. Fyra dagar senare hittas han död i sin lägenhet. Dödsorsaken var prostatacancer vilket inte kom fram förräns två dagar efter hans död.

Att leva vilt måste varit Lemmys äss i rockärmen. Även om han började kedjeröka när han var elva år gammal överlevde han de flesta rockmusikerna. Istället för att ansluta sig till 27-club började han vid 30 dricka en flaska whisky varje dag fram till sin död.  

”I don’t want to live forever”

Lemmy kommer alltid leva kvar som en egen speciell karaktär när det blickas tillbaka på denna period av musikhistorien. För även om Lemmy inte finns med oss längre kommer hans musik alltid göra det. Han har inspirerat många – både världsartister och vanliga dödliga – och  vi kommer alltid komma ihåg honom och hans vilda framträdande.

       I en värld av Kardishans var en Lemmy!