Livet är en av de viktigaste orsakerna till döden. -Gerhard Kocher

När Leonard Cohen gick bort, var han 82 år gammal. Han sista album, som spelats in bara några veckor innan, uttryckte sångarens önskan att vila. Det var sorgligt, men inte chockande på något sätt – hans långa karriär var över, och det var dags. Detta är få förunnat.

Det gör lika ont varje gång när man läser huvudrubrikerna om favoritartisternas bortgång, de allra flesta för tidigt och av onaturliga skäl. Att inse att världen berövats av deras talang för all framtid, att vi aldrig mer kommer att få chansen att se dem uppträda på scen igen eller höra något nytt de släppt… Listan är oändlig, men här har vi utvalt några få att berätta om.

De orkade inte leva

Den 22 juni 1997 hoppade Ted Gärdestad framför ett pendeltåg och gjorde så slut på en karriär som börjat när han var 6 år gammal. Det gjorde också slut på en 10-årig lång kamp med psykisk ohälsa – han led av svår schizofreni, men vägrade erkänna det. Behandlingen skulle kanske ha räddat hans liv. Ted älskade livet, men sjukdomen förstörde detta för honom. Och till slut orkade han inte längre.

År 1994 hade världen skakats av nyheterna om den då 27:årige Kurt Cobain. Han hade hittats död i sin lägenhet, skjuten genom skallen. Precis innan sin död, hade han spenderat flera dagar på sjukhuset på grund av en överdos droger. Teorier om mord nekades av polisen, som hittade Kurt med ett vapen och ett avskedsbrev.

Chester Bennington, ledsångaren för Linkin Park, var 41 år gammal när han hängde sig. Nyheten kom som en chock för hans nära och kära, som under sista tiden hört honom uttrycka positiva tankar om livet och framtiden, om hopp och att bli gamla tillsammans. En närmare undersökning pekade på ett långvarigt problem med alkohol som börjat spöka igen, och effekten som vännen Chris Cornells död haft på hans emotionella stabilitet. Det blev helt enkelt för mycket.

Dödsorsak: drogmissbruk

Livet i rampljuset är inte allt det ger sig ut för att vara. Unga artister som tar det hårt faller ofta i drogfällan för att komma ifrån det hela, och i vissa fall har det visat sig vara deras sista misstag. Många av dem var 27 år vid sin död, och har därför klassats med i den ökända ”Forever 27 Club”. Amy Winehouse räknas hit, eftersom hon vid obduktionen bevisades ha dött från alkoholförgiftning, men vi har även förlorat andra omtyckta namn inom rockvärlden till drogmissbruk: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison från ”The Doors”, och Brian Jones från ”The Rolling Stones”.

Det går inte att komma ifrån döden: den når oss alla, tidigare eller senare. Det som gör skillnad är det vi väljer att göra med vårt liv under tiden. Dessa omtyckta rockstjärnor kanske gått bort för alltid, men deras arv lever vidare i den musik de hann spela in under sin livstid. För oss, men ännu mer för sig själva – för musiken kan uttrycka de känslor som inte kan beskrivas i ord.