Drömmer du om att ha en egen musikstudio, en plats där du kan spela i fred och samtidigt spela in allt? Du är inte ensam om den drömmen och den bästa delen är att det är fullt möjligt att skapa en egen studio. Här kommer en guide över vad du behöver för att kunna få en riktig, personlig och perfekt studio för din musik.

”Måste – ha” listan för en musikstudio

Den rätta utrustningen är A och O för en musikstudio men det är långt ifrån allt. En annan viktig aspekt är akustiken. Ett extra lager gips på väggarna skapar en bättre sådan. Tänk även på att möbler kan sänka frekvenserna och ändra ljudet om du spelar in en låt. Låt oss börja med must-have-listan.

En bra dator är det första du behöver. Här kan du faktiskt välja mellan en PC eller MAC, valet spelar egentligen ingen större roll. Det är bra att faktiskt ha ett par datorer av större storlek vars upplösning ger dig bättre översikt.  

Mjukvaran kommer som nummer två. Vår digitaliserade värld hjälper dig på traven i din musikstudio. Mjukvaran är ett måste och här gäller det att välja rätt. Några bra och testade program är Presonus Studio One och Propellerhead Reason. Studio One är enkelt att arbeta med speciellt om du sjunger eller skriver låtar. Reason passar bra om du gör elektronisk musik då den innehåller praktiska och välvalda funktioner som syntar, trummaskiner och coola effekter.

Ljudkortet kommer härnäst och våra rekommendationer läggs på Stefan Focusrite Scarlett eller Presonus Audiobox. Båda är väldigt bra så inga preferenser visas här utan det är upp dig vad som passar.

Mikrofonen är väldigt viktig

En bra mikrofon känns som en självklarhet när du gör musik. Oavsett om du spelar in ballader eller kör elektronisk musik så är mikrofonen ett stort måste. Här är urvalet enormt stort och det är faktiskt upp till var och en vad som skulle passa bra. Priserna skiljer sig varandra emellan också så där gäller det att göra lite kalkyler över vad man har råd med.

SE Electronics är en professionell mikrofon till ett rimligt pris. Skaffa dig även ett popfilter när du köper din mikrofon. Mikrofonstativet är ju väldigt bra då du slipper hålla i mikrofonen själv. Det viktigaste att tänka på där är att införskaffa ett stativ med bom då det är mer flexibelt.

Skaffa bra hörlurar och monitorer

Hörlurar kan man inte vara utan i en musikstudio. Tänk på att dessa ska ha en god återgivning samtidigt som de sitter tätt om öronen. Här är alternativen många och det är nog bara att läsa instruktionerna och välja vad som passar dig.

Sist men inte minst kommer högtalarna. Vanliga högtalare är gjorda för att ge en bra ljudupplevelse. Skapar du en egen musikstudio behöver du studiomonitorer som ger bra inspelningsljud. PreSonus och EVE Audio är två bra exempel du kan titta på.