En händelse som jag ännu minns i ett rosa skimmer av dunkande trummor och hårda riff var VH1 Classic Rock ’n’ Roll Celebrity Poker Tournament som sändes våren 2007. Många av mina absoluta favoriter inom Rock ’n’ Roll ställde upp i turnering i mitt favoritspel – poker – för att få ihop pengar till välgörande ändamål. Aldrig förr eller senare har jag sett så många rätt på en gång. Även om poker kan spelas med hjälp av bonuskoden som Speedy casino bonus, blev detta till och med gjort i gammalskola med stor framgång.

Själva turneringen hölls den 2 november 2006 på Flamingo Las Vegas och sändes på UltimateBet.tv under våren som följde. Idén var så enkel, men så väldigt kraftfull. Några av rockvärldens största pokerfantaster samlades för att möta varandra i en turnering och vinnaren får donera sin vinst till välgörande ändamål efter eget tycke.

Listan på deltagare tog andan ur en

Det var inte vilka okända smålirare som helst som kom till Flamingo Las Vegas. Många Celebrity Poker Tournament brukar skryta att de har kändisar från filmer och tv, men kan till slut bara släpa fram en rad människor som man tycker sig känna igen men inte kan placera. Oftast har de spelat någon liten roll i en film man sett. Men här handlade det om riktigt tunga namn som Sully Erna från Godsmack, Vinnie Paul från Pantera, Ace Frehley från KISS, Dusty Hill från ZZ Top och Scott Ian från Anthrax. För alla som älskar rock ’n’ roll är detta namn som får håren på armarna att resa sig. Och vi fick se dem möta varandra spelandes poker.

Som värdar för arrangemanget fanns proffsspelaren Phil Hellmuth, pokermästare Annie Duke och Antonio ”The Magician” Esfandiari. Som sidekicks fanns även Phil ”Unabomber” Laak, Mark Tenner och Matt Savage.

Rock’n’roll och poker

Till de rockiga tonerna av ”Play Your Cards on the Table” gick den 1 minuter långa vinjetten igång och jag satt som klistrad vid datorskärmen och kollade när de coolaste av alla coola hade radat upp sig runt ett pokerbord i hattar, solglasögon och mer skägg än vad samlats på ett och samma ställe efter gammaltestamentisk tid. (Dusty Hill från ZZ Top stod för 70 % av allt det skägget).

Jag har kollat på många konserter och många pokerturneringar och detta kändes faktiskt som en hybrid av båda. Redan i första omgången visade Vinnie Paul vem som var den riktiga pokerspelaren av dem och bara med nöd och näppe lyckades resten av spelarna klara sig utan större förluster. Scott Ian, som var nybörjaren i poker sammanhang, såg konstant halvt skräckslagen ut och konstaterade efteråt att han var glad att han över huvud taget klarade sig igenom sin första handen utan att förlora allt han hade.

Ödet griper in med rock’n’roll magi

Ace Frehley spelade ganska sansat till en början, men fick plötsligt ett paket via FedEx innehållande ett armband i läder och guld från hans dotter. Hon hade skrivit på det: ”Lycka till pappa, jag älskar dig”. Med det armbandet på sig verkade speljävulen ta över hans händer och hans spel blev rock’n’roll poker.

Dock blev utgången av turneringen både dramatisk och överraskande. Trots sin oerfarenhet lyckades Scott Ian ta greppet om turneringen och vann till sist över de andra rocklegenderna.

Detta ledde till att ett online poker företag signade honom, lärde upp honom och efter det spenderade han flera år som professionell pokerspelare.