Den 5 april 1994 beslöt sig den då 27-åriga Kurt Cobain sig för att avsluta sitt liv. Han räknas in i ”27 Club”, en benämning på en grupp musiker som alla dött vid 27 års ålder. Som så många andra kände han sig pressad av musikindustrins allt större krav och han led också av kroniska hälsoproblem.

Kurts musikaliska resa

Kurt Cobain växte upp i Aberdeen nära Seattle. Han fick sin första gitarr när han var 12 år och sin första elgitarr som 14-åring. Redan i tidiga år sökte sig Kurt till punkkulturen. Som 17-åring bildade han tillsammans med en kompis det band som senare kom att bli känt som Nirvana. Deras första album ”Bleach” släpptes 1989. Detta mollstämda rockband satte fart på grungerörelsen.

När den klassiska rocken dalade alltmer började den alternativa rocken ta form och klättra på hitlistorna. Grunge kännetecknas av lugna, stillsamma och ibland deppiga verser med aggressiva refränger. Typiskt för genren är också hes och grov röst blandat med gitarriff. Nirvanas skivor har sålt i över 80 miljoner exemplar världen över. I och med sin andra skiva blev Nirvana ett av världens största rockband och Kurt Cobain en internationell superstjärna.

Arvtagerska

Kurt lämnade också ett arv efter sig i form av en dotter, Frances Bean Cobain. Hon föddes 1992 och är det enda barnet till Kurt och hans fru Courtney Love. Frances Bean har gjort karriär som modell och har bland annat fotograferats för modetidningen Elle. Hon har skapat konst under pseudonym och haft egna konstutställningar. Precis som sin far har hon också börjat göra egen musik och spelar gitarr. Men till skillnad från 90-talets kändisar använder hon sig mest av sociala medier för att dela med sig av sin musik.

En inspiration för många

Många artister har hämtat inspiration från Nirvana och Kurt Cobain. Sångerskan Lana Del Rey lyssnade mycket på Kurts texter när hon var i tonåren, och blev inspirerad att skriva ärliga sångtexter. Hon kände att hon kunde relatera till hans nedstämdhet. Bandet Weezer har hållit en hel konsert med Nirvana-covers som en hyllning till bandet.

Kurts olyckliga barndom och dåliga relation till föräldrarna har också varit något som många känt igen sig i.

Han var ett skilsmässobarn som inte var särskilt duktig i skolan, och blev dessutom mobbad. Som 15-åring hoppade han av skolan. Hans livssyn blev känd genom citat som ”Det värsta brottet är att fejka” och ”Jag blir hellre hatad för den jag är, än älskad för den jag inte är”. Med andra ord en uppmuntran till att stå för den man är och sina egna värderingar. Både musiken, sångtexterna och Kurt som person har varit och fortsätter att vara en inspirationskälla för många.