ABBAs kärlek till musiken har på något sätt påverkat allas våra liv. Som Sveriges främsta musikexport genom tiderna så står det klart att det inte bara är Sverige som påverkats. Skulle man till och med kunna säga att ABBA har gett Sverige en plats på världskartan när man pratar om musik?

När de började sin gemensamma karriär så kunde de aldrig ana vilken framtid som låg framför dem. De var bara fyra människor som älskade musik. De fyra medlemmarna; Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad hade bra karriärer som musiker, låtskrivare och sångerskor redan innan de träffades. Tillsammans skapade de ABBA, något som världen sent skulle glömma.

ABBAs start och storhetstid

De möttes alla fyra för första gången den 5e juni 1966. Både Agnetha och Anni-Frid hade bra solokarriärer som sångerskor, och hade släppt musik. Benny och Björn var båda medlemmar av två framgångsrika band, och jobbade med att skriva musik till flera kända artister.

ABBA bildades 1969, fast de då hette Björn & Benny, Agnetha & Frida. Namnet ABBA togs inte i bruk förrän 1974. De släppte sin första gemensamma singel 1972. Sedan deltog de för första gången i Melodifestivalen år 1973 med låten Ring Ring (bara du slår en signal). Även om bandet slutade på en tredjeplats, så blev låten en succé i Sverige. 1974 vann ABBA Eurovision Song Contest med sin låt Waterloo, och blev därmed världskända. De klättrade på listorna i både Europa, Nordamerika och snart också Australien. En bra start, kan man lugnt säga. Och så fortsatte det under många år.

ABBA tar en lång paus

De hade flera lysande år framför sig, men det tog på krafterna. Agnetha och Björn, som gift sig redan 1971, annonserade sin skilsmässa omkring 1978. Benny och Anni-Frid gifte sig först 1978, men skildes bara fyra år senare. Även om ABBA fortsatte att växa, så fanns inte samma gnista längre. De släppte sitt sista album 1981, där både låtarna och albumomslaget gav mörka vibbar. Bandet upplöstes omkring 1983, då det sades att de istället skulle fokusera på sina solokarriärer.

Det dröjde faktiskt nästan 35 år innan ABBA-medlemmarna återigen samlades för att spela in musik tillsammans. Men deras karriärer slutade inte med ABBA.

Vad har hänt sedan dess?

Fyra människor som älskar musik så mycket kunde inte bara sluta. Benny och Björn skrev tillsammans flera kända musikaler, såsom Chess och Kristina från Duvemåla. Benny startade Benny Anderssons Orkester, också känt som BAO, och har arbetat tillsammans med Tommy Körberg och Helen Sjöholm. Björn har skrivit många av de mest kända texterna till BAO’s låtar, flera av vilka har legat på Svensktoppen. Både Anni-Frid och Agnetha fortsatte med sina karriärer som soloartister och har släppt flera album. Agnetha hade dock en paus på 17 år utan att ge ut någon ny musik.

Även om det såg mörkt ut ett tag på 80-talet efter att bandet upplöstes, så försvann inte minnet av ABBA. Både deras nya och gamla musik fortsätter att spridas till jordens alla hörn. ABBAs musik växer fortfarande stadigt och under 2022 ska de ut som avatarer på turné med nya musik. Vem vet vad mer framtiden bär med sig?