Snart två år efter Chester Benningtons självmord är Linkin Parks framtid fortfarande oklar. Mike Shinoda är otydlig om hur det ser ut. Och vi fans fortsätter oroligt undra. Kommer de att självdö i sin oförmåga att gå vidare genom att släppa ett nytt album utan Bennington eller kommer de att fortsätta, men vara kraftlöst stympade som Queen efter Freddy Mercurys död?

Shinoda har ju sagt att de inte tänker försöka ersätta Bennington, vilket är mycket vist, men skulle det dyka upp en sångare som de känner de funkar med så håller de tanken öppen.

Och det är så det ser ut; de håller inga dörrar stängda för något, men öppnar heller inga dörrar. De har befunnit sig i status quo i snart två år och vi ser inga tecken på något annat.

Det fanns ett band före Benning – kan det finnas ett band efter?

Det är inte helt rättvist att dra parallellen till Queen och Freddy Mercury då det bandets själ – i min mening – stod och föll med Freddy. Han var deras geni. Med Linkin Park är det annorlunda; där har Shinoda och Benning hela tiden fungerat som ett dynamiskt par, både bakom och på scen. Och bakom dem stod ett starkt band med många idéer och tallanger?

Det ursprungliga Linkin Park – som då hette Xero – bestod först av Mike Shinoda, Rob Bourdon och Brad Delson. Året var då 1996. Kort efter tillkom Joe Hahn och Mark Wakenfield. Frånvaron av framgång fick dock Wakenfield att lämna bandet och efter intensivt letande hittade man Chester Bennington. Detta var 1999. Året efter släppte de sitt debutalbum hos Warner Bros. Records. Så uppenbarligen var Bennington vad bandet behövde för att det skulle skjuta fart. Det var också Bennington som kom på bandets nya namn, då han varje dag på sin väg till studion passerade just Linkin Park.

En lång tid av reparation och återhämtning

Det är uppenbart att förlusten av Bennington var svår för Linkin Park – och de är fortfarande väldigt otydliga om hur framtiden ser ut. Det gick rykten om att Austin Carlile från Mice & Men skulle bli ny sångare, men det var bara ett rykte. Sedan släppte Mike Shinoda ett solo album under 2018 – men det ska inte ses som att Linkin Park är splittrat, säger han. Det enda vi får veta är att bandet har mycket tänkande och helande att göra. Men frågan är vad som väntas komma ut av det.

Man får dock ha i åtanke att Bennington inte var Linkin Park på det sätt som Murcery var Queen eller Jim Morris var The Doors. Linkin Park är egentligen heller inte att jämföra med dynamiken i Beatles där Lennon/McCartney stod för en överväldigande majoritet av alla sånger de producerade. I Linkin Park har det alltid varit ett teamwork där man efter ett par skivor slutade skriva ut alla upphovsmännen till låtarna och helt enkelt bara skrev Linkin Park. Och det är väl just detta som ger hopp om att det finns en framtid för bandet. De är fortfarande en mycket stark och homogen grupp som trots allt drev på i tre år innan Bennington kom in. Så lyckas de sätta ihop sig själva igen finns det nog alla möjligheter att de återvänder i stark stil, i stället för att bli ett spökband som Queen.