1988 var året när CD-försäljningen sprang om både vinylskivan och kassettband i antal. Den lätta disken på cirka tolv centimeter i diameter var oerhört mycket billigare att producera än vinylskivan och dessutom var den lättare att frakta på grund av sin mindre storlek. Med tanke på att priset för en CD-skiva var ungefär dubbelt så högt som för en vinylskiva så blev CD-skivan en kassako utan dess like för branschen. Det gick fort, pengarna formligen forsade in och tanken var att utvecklingen skulle fortsätta i samma uppkörda hjulspår även under kommande årtionden. Med facit i hand vet vi dock att så inte blev fallet.

Efter mer än ett decenniums succesiv nedgång så har inkomsterna från digitala musikkanaler nu överträffat den globala CD-försäljningen och idag är musik ett virtuellt medium mer än ett fysiskt sådant. Tekniken har galopperat på rasande snabbt och den fasta fysiska formen har ersatts av tjänster som låter kunden ladda ner och streama musik på eget bevåg.

När CD-skivan var kung i baren

På 1990-talet var det full rulle för CD-skivan och den globala försäljningen överträffade två miljarder år 1996. På grund av sin låga produktionskostnad och den höga prissättningen ute i detaljhandeln så var produkten branschens våta dröm. Marknaden skakades runt en smula när CD-brännaren och så kallade bootleg-skivor gjorde sitt intåg och kanske var det därför som det stora, påtagliga hotet missades; mp3-formatet. Dessutom var tanken att musik kunde överskrida det fysiska formatet och existera endast i ett virtuellt forum alltför främmande och underlig för att någon skulle kunna ta den på allvar.

De höga herrarna och direktörerna inom skivbolagen var dessutom (precis som i så många andra branscher) strängt upptagna med vad som skulle ske under nästa kvartal. Eventuella tankar på nästa decennium var alltför långt borta i deras världsbild. Som så ofta inom affärsvärlden så var branschen som helhet inriktad på kortsiktiga mål istället för långsiktiga sådana och detta ledde till att ingen riktigt såg musik i mp3-format göra sitt definitiva intåg på marknaden förrän det redan var för sent. Tanken att vi alla snart skulle kunna ha all musik vi ville på en liten apparat som var lika stor som ett kreditkort var så oerhört löjlig att ingen riktigt kunde ta den på allvar.

De senaste årtiondenas förlorade teknik

Idag är både kassettbandet och CD-skivan ett dött eller ett utdöende släkte. Vinylskivan har däremot gått ett lite annat öde till mötes eftersom dess fysiska form fått en typ av kultstatus. Vidare används vinylskivan fortfarande av DJs för att få det rätta raspet vid spelningar vilket såklart i sin tur ytterligare ökar dess coolhetsfaktor.