Livekonserter är och har alltid varit den ultimata musikupplevelsen. Tittar man på konserterna genom åren konstaterar man att de varit både stora och små, framgångsrika och rena fiaskon.

Oavsett vilken typ av musik du lyssnar på så finns det konserter som passar just dig och dina preferenser. Sedan 60 –talet har det även varit populärt att slå ihop flera band och låta dem uppträda på festivaler. Woodstockfestivalen, som gick under namnet Woodstock Music & Art Fair under 1969 är ett ypperligt exempel på det.

Sedan har vi konserter som hålls i arenor. En arena rymmer massor med folk och är därför ett perfekt ställe att hålla konserter på, förutom sportevenemang som du använder Paf bonuskod för.

Vi kommer att dela upp vår lista över de största livekonserterna som hållits i arenor på två kategorier – gratis konserter och sådana man får betala för.

De största gratiskonserterna i arenor

Förbluffande 3 500 000 människor lyckades Rod Steward samla ihop under Nyårsnatten 1993 i Rio de Geneiro.

Tätt efter ligger fransmannen Jean-Michel Jarre som spelade i Moskva 1997. Då kom det inte mindre än 2 500 000 fans.

September 1991 var det flera giganter som samlade sina rockkrafter i Moskva och spelade så det ekade inför 1 600 000 människor. Det var nämligen de legendariska AC/DC, Pantera, Metallica, The Black Crowes och E.S.T som lyckades samla en sådan stor publik.

Är konserten gratis kommer det ju mer folk, kan man tänka. Det är rätt tänkt. Här kommer ytterligare en lista över storslagna konserter som har satt sin prägel i historieböckerna. Alla dessa är som sagt spelade på olika fantastiska stora arenor och har lyckats samla otroligt många fans.  

De största konserterna i arenor genom tiderna

Tre olika stadion dyker upp när man sätter igång sin sökmotor över konsertplatser och det är: Maracanã Stadium, Strahov Stadium och Santiago Bernabéu Stadium.

Det är roligt att upptäcka att nutidens största konserter har hållits just på Maracanã Stadium av älskade Paul McCartney, Tina Turner och oförglömliga Frank Sinatra.

Paul McCartney lyckades samla 184 000 människor i Rio de Janeiro efter att inte ha visat sitt ansikte inför en publik på över 10 år. 21 april 1990 fick han tiotusentals musikfans att glädjas åt hans uppträdande. Idag räknas konserten som det största solo – framträdandet i rockens historia.

1990 skrev Amusement Business, en amerikansk tidskrift, att intäkterna från konserten också varit legendariska och uppgått till mer än 3.5 miljoner USD.

Rocktigern Tina Turner

Den otvetydiga rockdrottningen Tina Turner är ju självklart en av artisterna som är med på listan över de största konserterna genom tiderna.

Året var 1988 då Tina Turner sjöng inför tiotusentals människor i Rio de Janeiro på Maracanã Stadium. 180 000 fans kom för att lyssna på rockdrottningen den natten.

Konserten visades på TV och gick även att köpa som VHS. Hela konserten gavs senare ut i en mer modern variant, nämligen DVD under 2001.

Klassiska Frank Sinatra

Tina Turners framgång överraskade kanske lite den klassiska och älskade Frank Sinatra som bara åtta år tidigare hade slagit rekord för den största konserten.

1980 anlände Frank Sinatra till Brasilien i Rio de Janeiro för att sjunga för sina fans. 175 000 människor samlades på Maracanã Stadium för att känna Sinatras magi. Då under 1980 var det ingen artist som hade lyckats samla så många människor på ett och samma ställe.

Historien visar att rekorden slagits av Tina Turner och Paul McCartney. Något säger en att den här listan kan ändras inom en snar framtid. Vem kommer nästa stora konsertartist att vara?